“Μια δίκαιη φαρμακευτική πολιτική στην ΕΕ” – Εκδήλωση της Ευρωομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο

  • Α. Ξανθός: «Υπήρξε εμπλοκή ΚΑΙ πολιτικών προσώπων στα σκάνδαλα ΚΕΕΛΠΝΟ & Novartis
  • Δ. Παπαδημούλης: «Έχουμε ένα καθεστώς ασυδοσίας της αγοράς στο θέμα του φαρμάκου.»
  • Κ. Κούνεβα: «Οι χώρες που έχουν ενισχυμένα προγράμματα πρόληψης έχουν τις πιο υγιείς κοινωνίες.»
  • Σ. Κούλογλου: «Η κυβέρνηση προσπαθεί να καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία στον τομέα της Υγείας.»  

 

Η Ευρωομάδα της Αριστεράς GUENGL διοργάνωσε χτες (Τρίτη –  6 Νοεμβρίου 2018) εκδήλωση με θέμα: «Μια Δίκαιη Φαρμακευτική Πολιτική στην ΕΕ – Στρατηγικές Προκλήσεις για το Μέλλον», παρουσία του Έλληνα Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού. Ο Υπουργός σε παρέμβασή του τόνισε: «Μπροστά στις Ευρωεκλογές είναι επείγουσα ανάγκη να αναδειχθεί η διαχωριστική γραμμή Αριστεράς-Δεξιάς στα θέματα της πρόσβασης στην περίθαλψη, αλλά και στο φάρμακο. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχει μια καλή ευκαιρία να αναδείξει αυτήν την ατζέντα και να υπερασπιστεί την ιδέα ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό, είναι δικαίωμα η πρόσβαση στα φάρμακα και δε μπορεί αυτό να αφορά ή μόνο πλούσιες χώρες ή μόνο εύπορους ανθρώπους». Δήλωσε επίσης ότι: «υπήρχε θεσμικό έλλειμα στην Ελλάδα στο πως αντιμετωπίζονται τα θέματα του φαρμάκου και της δημόσιας υγείας. Υπήρξε εμπλοκή ΚΑΙ πολιτικών προσώπων στα σκάνδαλα ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων) & Novartis

 Ανοίγοντας την ημερίδα για τη φαρμακευτική πολιτική, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης επισήμανε ότι: «Έχουμε ένα καθεστώς ασυδοσίας της αγοράς στο θέμα του φαρμάκου. Για πολλά χρόνια είχε επικρατήσει το νεοφιλελεύθερο ιδεολόγημα ότι η αγορά φαρμάκου αυτορυθμίζεται και κάθε έξωθεν παρέμβαση θα κατέστρεφε αυτήν την ισορροπία», σημειώνοντας ότι αυτό είχε «καταστροφικά αποτελέσματα», όπως «τα καρτέλ, τη χειραγώγηση τιμών και την επιβολή των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος της κοινωνίας και των πολλών».

Παίρνοντας το λόγο ο Βιτόριο Ανιολέτο, γιατρός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο υπογράμμισε πως οι «μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες έχουν τα αποκλειστικά δικαιώματα για την πώληση των φαρμάκων και της κοστολόγησής τους. Οι τιμές ορίζονται με σκοπό να αυξήσουν το κέρδος ότι την πρόσβαση», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πανευρωπαϊκά το θέμα της υγείας και του φαρμάκου, γιατί μόνο του κάθε κράτος δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα» είπε από την πλευρά του ο Χάραλντ Βάινμπεργκ που συμμετείχε στη συζήτηση ως βουλευτής του Die Linke, του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς. Τέλος η Ευρωβουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα υπογράμμισε πως: «Οι χώρες που έχουν ενισχυμένα προγράμματα πρόληψης έχουν τις πιο υγιείς κοινωνίες.»

Στο δεύτερο πάνελ που ακολούθησε με θέμα «Παγκόσμια κάλυψη υγείας: όλοι οι άνθρωποι, όλες οι ανάγκες, χωρίς την οικονομική επιβάρυνση των ασθενών» συμμετείχαν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, ο Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής (ESCAP) και ο ΝτιρκΒαν Ντιούπεν από το βελγικό οργανισμό Médecine pour le Peuple.

Ο Σ. Κούλογλου αναφέρθηκε στην ελληνική επικαιρότητα, σημειώνοντας ότι «τα σκάνδαλα ΚΕΕΛΠΝΟ και Novartis επιβάρυναν πάρα πολύ το σύστημα υγείας στην Ελλάδα», ενώ ο Δ. Αναγνωστόπουλος προειδοποίησε ότι «τελευταία έχουμε μια έκρηξη στη χρήση ψυχικών φαρμάκων στα παιδιά, τα οποία όμως δεν είναι προσαρμοσμένα στα ίδια τα παιδιά», επισημαίνοντας ότι αυτό το φαινόμενο ξεκίνησε στις ΗΠΑ εδώ και πάνω από τέσσερις δεκαετίες. Τέλος, ο Ντ. Βαν Ντιούπεν τόνισε ότι «χρειάζεται πολιτική αποφασιστικότητα για να αντιμετωπίζεται η προτεραιότητα της ζωής ως πιο σημαντική από την προτεραιότητα του κερδούς.»

 

Βίντεο με αποσπάσματα από την εκδήλωση:

Εδώ βίντεο από ολόκληρη η εκδήλωση:

https://www.facebook.com/syrizaep/videos/348838329020749/

Φωτογραφίες: https://www.flickr.com/photos/131481887@N02/albums/72157697395930440

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί